Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Τα Εξαρτήματα του Υπολογιστή - Παρατηρήσεις για τη σύνθεσή του

part2

Το εσωτερικό ενός υπολογιστή

Στο προηγούμενο άρθρο ασχοληθήκαμε με τη μητρική κάρτα, το τροφοδοτικό και τον επεξεργαστή.


Σήμερα θα μας απασχολήσουν η μνήμη RAM, ο σκληρός δίσκος και η κάρτα γραφικών.

Μνήμες RAM
Η μνήμη RAM (Random Access Memory) επιτρέπει στα στο λειτουργικό σύστημα (π.χ. windows) να έχει μια περιοχή απ' όπου να μπορεί να διαχειρίζεται γρήγορα τη μνήμη. Η ram λοιπόν χρησιμοποιείται για αυτόν το σκοπό και κρατάει τα δεδομένα των εφαρμογών που εκτελούνται ανά πάσα ώρα και στιγμή στον υπολογιστή μας αλλά και τα απαραίτητα δεδομένα που χρειάζεται το λειτουργικό σύστημα για να λειτουργεί. Όταν αυτή η μνήμη εξαντληθεί τότε επιλέγεται κάποιο κομμάτι του σκληρού δίσκου για να καλύψει την έλλειψη της ram, το οποίο όμως καθιστά πολύ πιο αργή την ανταπόκριση του υπολογιστή (αφού η ταχύτητα επικοινωνίας με το σκληρό δίσκο είναι πολύ μικρότερη από αυτή της επικοινωνίας με την μνήμη ram). Άρα το σύστημά μας χρειάζεται να εφοδιαστεί τουλάχιστον με την απαραίτητη μνήμη ram ανάλογα με το σκοπό του (πχ για έναν απλό υπολογιστή γραφείου 4gb ram είναι το πιο διαδεδομένο χωρίς να προκαλεί καθυστερήσεις στη λειτουργία του συστήματος ενώ για ένα gaming σύστημα τα 4gb είναι below average και ζητούνται από 6gb έως και 16gb ανάλογα με τα παιχνίδια που καλείται να τρέξει). Η μνήμη ram έχει μία συχνότητα λειτουργίας της κλίμακας Mhz ( 1033 ή 1333 ή 1600 ή 1800 ή 2166 ή 2400 ) η οποία θα πρέπει να εμπίπτει με το φάσμα των προδιαγραφών της μητρικής ώστε να αξιοποιείται η ταχύτητα της.

 
Σκληρός δίσκος

Ο σκληρός δίσκος είναι ο αποθηκευτικός χώρος που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής. Οποιαδήποτε εφαρμογή απαιτεί εγκατάσταση πριν την λειτουργία της δεσμεύει κάποιο χώρο στο δίσκο. Πέρα όμως από τη χωρητικότητα ενδιαφέρει και η ταχύτητα επικοινωνίας του σκληρού δίσκου με την κύρια μνήμη για μεταφορά δεδομένων. Η πιο αποδοτική κατηγορία δίσκων για αυτό το κριτήριο είναι οι σκληροί δίσκοι SSD (Solid State Drive) οι οποίοι όμως υστερούν σε χώρο σε σχέση με τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους. Μια καλή προσέγγιση για έναν υπολογιστή στις μέρες μας είναι η χρήση δίσκου SSD για την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος και των κυριότερων εφαρμογών που θέλουμε να τρέχουν όσο το δυνατόν ταχύτερα και η χρήση δίσκου HDD (Hard Disk Drive) που έχει πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα για την αποθήκευση αρχείων. Επίσης οι σκληροί δίσκοι έχουν τεχνολογία επικοινωνίας SATA2 και SATA3 πλέον με την τελευταία να εντοπίζεται κυρίως στους SSD οπότε προσαρμόζεται η σύνδεση των σκληρών στη μητρική για καλύτερα αποτελέσματα.

Κάρτα γραφικών
Η κάρτα γραφικών χρησιμοποιείται για την αποθήκευση και αναπαράσταση όλων αυτών που εμείς βλέπουμε στην οθόνη. Υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες που δεν είναι σκοπός αυτού του άρθρου να αναλύσουμε, αλλά αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η μνήμη τους και η συχνότητα λειτουργίας τους. Η μνήμη της κάρτας γραφικών επηρεάζει την ταχύτητα του συστήματος κυρίως για εφαρμογές που έχουν υψηλές απαιτήσεις από μνήμη για γραφικά και κίνηση (πχ βίντεο, παιχνίδια, εφαρμογές γραφικών κλπ). Οπότε ανάλογα με την χρήση που προορίζουμε το σύστημά μας επιλέγουμε την χωρητικότητα της κάρτας γραφικών. Επιπλέον, ελέγχουμε τη συχνότητα λειτουργίας της κάρτας γραφικών καθώς θα πρέπει να συμβαδίζει με αυτήν της ram ώστε να έχουμε καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του συστήματος (της ram και της κάρτας γραφικών).

Αυτές είναι οι συσχετίσεις που πρέπει να προσέχουμε στη σύνθεση ενός νέου ηλεκτρονικού υπολογιστή, ώστε να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο και αποδοτικό σύστημα ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Website counter