Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Τα Εξαρτήματα του Υπολογιστή - Παρατηρήσεις για τη σύνθεσή του

part1
Το εσωτερικό ενός υπολογιστή
Ανοίγοντας έναν έτοιμο υπολογιστή παρατηρούμε ότι αποτελείται από πολλά διαφορετικά εξαρτήματα. Τί είναι όμως το καθένα από αυτά; Μπορώ εγώ, εσύ ή κάποιος άλλος να συνθέσει έναν υπολογιστή αν έχει τα σωστά εξαρτήματα; Τί πρέπει να προσέξουμε;


Η σύνθεση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή δεν αφορά μόνο τη σωστή σύνδεση των εξαρτημάτων του αλλά και την επιλογή εκείνων των εξαρτημάτων τα οποία θα δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο σύστημα, σταθερό που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη του και να έχει διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από δύο χρόνια (Διότι τι νόημα έχει να χρειάζεται να αγοράζει κανείς καινούργιο υπολογιστή κάθε 6, 12 ή και 18 μήνες; Είναι ασύμφορο για τον αγοραστή και εκτός πραγματικότητας δεδομένης της οικονομικής κρίσης που διατρέχουμε τα τελευταία χρόνια).

Ποιές είναι λοιπόν οι λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξουμε ώστε να μπορούν να συνδυαστούν τα εξαρτήματά του υπολογιστή μεταξύ τους και να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό υπολογιστή;

Για αρχή, ας μελετήσουμε τα εξαρτήματα που έχει ένας συνηθισμένος υπολογιστής. Ακόμα και να μην έχεις ανοίξει έναν υπολογιστή έχεις ακουστά την μητρική κάρτα, το τροφοδοτικό, τη μνήμη ram, την κάρτα γραφικών, τον επεξεργαστή, τον σκληρό δίσκο και το CD-ROM/ CD-RW/ DVD-ROM/ DVD-RW.

Τί κάνει το καθένα από αυτά; Πώς σχετίζονται μεταξύ τους;

Το τροφοδοτικό θεωρείται η καρδιά του υπολογιστή επειδή αποτελεί ζωτικό στοιχείο του συστήματος και διανέμει το ρεύμα στα επιμέρους εξαρτήματα του υπoλογιστή. Οπότε ανάλογα με τις απαιτήσεις των επιμέρους εξαρτημάτων του υπολογιστή αλλά και μια κάποια ελαστικότητα για την φθίνουσα πορεία της απόδοσης του τροφοδοτικού που θα φθίνει με τον χρόνο υπολογίζουμε την ισχύ που πρέπει να έχει το τροφοδοτικό που θα βάλουμε ώστε το σύστημα να έχει διάρκεια ζωής.
Τροφοδοτικό της Corsair στα 500 W

Η μητρική κάρτα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως το νευρικό σύστημα του υπολογιστή. Προσφέρει υποδοχές για να συνδεθούν με αυτήν ο επεξεργαστής, οι μνήμες ram, οι σκληροί δίσκοι, οι αυτόνομες κάρτες( πχ αυτόνομες κάρτες γραφικών, ήχου, δικτύου κλπ). Οι υποδοχές αυτές έχουν κάποιες προδιαγραφές οι οποίες θα πρέπει να ταιριάζουν με αυτές των συνδεόμενων εξαρτημάτων για καλύτερο αποτέλεσμα.
 
Μητρική κάρτα της Gigabyte
Ο επεξεργαστής (CPU) αποτελεί το μυαλό του υπολογιστή καθώς είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από κάθε ενέργεια του υπολογιστή. Ο επεξεργαστής λειτουργεί σε κάποια συχνότητα (συνήθως μεγαλύτερη από 1,5 GH και μπορεί να είναι από μονοπύρηνος μέχρι και οχταπύρηνος - ακραία παραδείγματα). Η επιλογή ενός επεξεργαστή με μεγάλη συχνότητα λειτουργίας θα κάνει το σύστημά σας να εκτελεί τις ενέργειές του πιο γρήγορα. Επίσης, ο κάθε επεξεργαστής έχει και κάποια μνήμη cache η οποία είναι πολύ γρήγορη και του επιτρέπει να εκτελεί ταχύτερα τις λειτουργίες που καλείται να κάνει ( συνήθως από 3 έως 6 ή 8 MB ). Η συμβατότητα του επεξεργαστή με την μητρική κάρτα είναι εύκολα επιτεύξιμη καθώς οι μητρικές κάρτες αναφέρουν ρητά με ποιό socket επεξεργαστή είναι συμβατές (πχ η μητρική κάρτα αναφέρει ρητά ότι είναι συμβατή με το socket s1150 το οποίο αναφέρεται στους επεξεργαστές τρίτης γενιάς της intel i3/i5/i7).
Επεξεργαστής i7 της Intel



Τα ζωτικά τμήματα του υπολογιστή είναι απαραίτητα για την λειτουργία του και μια βλάβη σε κάποιο από αυτά οδηγεί τον υπολογιστή σε κατάρρευση (crash).


Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας έδωσε τροφή για σκέψη για την σύνθεση του υπολογιστή. Εδώ θα σταματήσουμε για σήμερα και θα συνεχίσουμε στο επόμενο άρθρο προσεχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Website counter