Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Αντιμετώπιση της μπλε οθόνη - blue screen of doom


Θεωρώ ασφαλές να χαρακτηρίσουμε τα Windows ως το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα. Όλοι, όμως, είμαστε εξοικειωμένοι (είτε από προσωπική εμπειρία είτε ακουστά) με την περιβόητη μπλε οθόνη καταστροφής (blue screen of doom).



Είναι προφανές ότι κάτι δεν πήγε καλά στο υπολογιστή μας. Τι είναι αυτό όμως; Μπορεί να λειτουργήσει τώρα κανονικά ή θα συνεχίσει να παρουσιάζεται το ίδιο πρόβλημα και ο υπολογιστής έχει αχρηστευθεί; Υπάρχει τρόπος να ανακτήσω τα αρχεία μου ή χάθηκαν;



Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για να λυθεί το πρόβλημα της μπλε οθόνης.

Η πιο αφελής είναι να κάνει κάποιος συνεχώς επανεκκίνηση στον υπολογιστή του με την ελπίδα ότι δεν θα παρουσιαστεί ξανά. Γρήγορα όμως θα συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν θα γίνει.

Η μπλε οθόνη είναι πιθανό να οφείλεται σε κάποιο σφάλμα υλικού, αλλά τις περισσότερες φορές οφείλεται σε κάποιο σφάλμα λογισμικού. Ως σφάλμα λογισμικού χαρακτηρίζουμε οποιοδήποτε σφάλμα εμφανίζεται από απροσδόκητη συμπεριφορά ενός προγράμματος (είτε αυτό είναι κάποιο πρόγραμμα-οδηγός(driver) για κάποια συσκευή, ή είναι κάποια εφαρμογή, ή κάποιο παιχνίδι είτε κάποιο τμήμα του λειτουργικού συστήματος). Τα σφάλματα λογισμικού που οδηγούν σε blue screen of doom (BSoD) αφορούν σφάλματα σε drivers και σφάλματα που εμφανίζονται στο λειτουργικό σύστημα. Αυτά τα σφάλματα συνήθως επαναλαμβάνονται, οπότε κάποιος μπορεί να υποθέσει βάσιμα ότι πλέον ο υπολογιστής του θέλει κάποια αλλαγή.

Λύσεις :
1. Εκ νέου εγκατάσταση των Windows
2. Χρήση άλλου λειτουργικού συστήματος (πχ linux , για την ανάκτηση των αρχείων πριν από την εγκατάσταση νέου λειτουργικού συστήματος, μετά από 'καθάρισμα' του σκληρού δίσκου)


Η πρώτη λύση περιορίζεται στην επιδιόρθωση εγκατάστασης των Windows. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι το CD των Windows με το οποίο έγινε η εγκατάσταση των Windows στον υπολογιστή, ή ένα CD με την ίδια ή επόμενη έκδοσή τους. Ανοίγουμε τον υπολογιστή (power up) και τοποθετούμε το CD στην μονάδα CD. Αν αυτή η ενέργεια δεν γίνει αρκετά γρήγορα και έχει ξεκινήσει ο υπολογιστής να φορτώνει τα Windows κανονικά τότε κάνουμε επανεκκίνηση. Δοκιμάστε να πατήσετε Ctrl-Alt-Del. Αν η φόρτωση των Windows είναι σε προχωρημένο στάδιο δεν θα δείτε κάποιο αποτέλεσμα - Κάντε το χειροκίνητα από τις επιλογές των Windows ή από το κουμπί reset του υπολογιστή σας. Τώρα θα πρέπει να δείτε στην αρχική οθόνη που σας εμφανίζει ο υπολογιστής σας ποιό κουμπί πρέπει να πατήσετε για να ανοίξετε το BIOS Setup




(συνήθως είναι το Del ή το F10 ή το F11 αλλά ποικίλει ανάλογα με τη μάρκα του υπολογιστή) και πατήστε το έγκαιρα. Αν αργήσετε, ξανακάνετε restart των υπολογιστή. Τώρα που έχετε ανοίξει το BIOS Setup βρείτε την επιλογή Boot up order ή κάτι παρόμοιο και ορίστε έτσι την σειρά των συσκευών ώστε να είναι πρώτη η μονάδα CD. Αποθηκεύστε και βγείτε από το BIOS.


Τώρα, λοιπόν, με την εκκίνηση του υπολογιστή σας εμφανίζεται ένα μήνυμα που λέει Press a button to boot up from disc. Πατήστε κάποιο κουμπί από το πληκτρολόγιό σας. Προωθείστε στο μενού εγκατάστασης των Windows το οποίο σας δίνει δυο επιλογές:



1.Αναβάθμιση των Windows ή
2.Για προχωρημένους



Επιλέξτε την επιλογή αναβάθμιση των Windows και πατήστε επόμενο.

Ο οδηγός θα σας οδηγήσει σε μια απλή ακολουθία βημάτων που θα φέρουν σε πέρας αυτό που ξεκινήσατε. Μετά το πέρας της αναβάθμισης βγάλτε το CD από τη μονάδα και κάντε επανεκκίνηση.Έχετε πλέον μια επιδιορθωμένη έκδοση των Windows, και τα αρχεία σας έχουν διατηρηθεί, όχι όμως και τα προγράμματά σας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εμφανίσει το ίδιο πρόβλημα ώστε να καταλήξετε πάλι σε μια BSoD.

Εάν το πρόβλημα επιμείνει θα πρέπει να ακολουθήσετε τον δεύτερο τρόπο, οποίος ασχοληθείτε με την χρήση άλλου λειτουργικού συστήματος για να σώσουμε τα αρχεία, επειδή για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούμε να εγκαταστήσουμε πάνω από την παλιά έκδοση την καινούργια.


Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν; Απαιτεί βαθιά γνώση του υπολογιστή;


Μια εύκολη λύση στο πρόβλημα ακόμα για κάποιον που δεν θεωρείται αστέρι στους υπολογιστές είναι η χρήση Livecd ubuntu. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα CD εγκατάστασης για οποιαδήποτε έκδοση του ubuntu (ας πούμε του 10.10). Στη συνέχεια θα πρέπει να τοποθετηθεί το CD στον υπολογιστή και να τον ανοίξουμε. Θα πρέπει να ρυθμίσουμε πάλι το σύστημα ώστε να ανοίξει το πρόγραμμα εγκατάστασης των Ubuntu όπως μάθαμε προηγουμένως.

Μόλις ανοίξει το πρόγραμμα εγκατάστασης από το CD τότε μας δίνεται η επιλογή



και θα πρέπει να επιλέξετε το try ubuntu. Στην συνέχεια σας εμφανίζεται η επιφάνεια εργασίας από όπου έχετε πρόσβαση στο σκληρό δίσκος (ή δίσκους) που είναι συνδεδεμένοι στον υπολογιστή σας.


Εδώ τώρα αρκεί να ανοίξετε έναν φάκελο (προφανής διεπαφή- ίδιο εικονίδιο και με τα windows) όπου μπορείτε να ανοίξετε τον σκληρό δίσκο που θέλετε και να έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας.




Από εδώ λοιπόν μπορείτε να πλοηγηθείτε στον σκληρό σας δίσκο και να αντιγράψετε σε κάποιον εξωτερικό σκληρό δίσκο αυτά τα αρχεία που θέλετε να διασώσετε. Μην προσπαθήσετε να αντιγράψετε εγκατεστημένες εφαρμογές καθότι δεν πρόκειται να σας δουλέψουν με απλή αντιγραφή επικόλληση στον οποιονδήποτε υπολογιστή.

Μετά την ανάκτηση των αρχείων μπορείτε να προχωρήσετε σε εκ νέου εγκατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος καθαρίζοντας το δίσκο σας από "μολυσμένα" ή προβληματικά αρχεία, είτε αυτά είναι δικά σας είτε του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Website counter